8 august 2013

ISTORIA SE REPETA !!!

      " Cele mai importante lucruri in lume au fost realizate de oameni care au continuat sa incerce chiar si cand se parea ca nu mai este nicio speranta. " Dale Carnegie


      
        Daca in anul 2000 s-a lansat o prima schita monografica “COMUNA POPESTI”scrisa de Vasile Mihalache,iata ca in ziua de
 23 iunie 2013 a avut loc lansarea celei de a doua carti dedicate comunei noastre “POPESTII  IASILOR,straveche  vatra spiritual pentru fiii comunei”,doi autori ,dr.ing.Elena Florescu si colonel(r) Grigore Radoslovescu reusind  sa aduca un suflu nou in viata comunitatii.
     Pe langa informatiile  cu caracter stiintific( asezare,istorie,resursele umane,familii domnitoare,etc  )autorii au insufletit acesta lucrare cu marturii si impresii din viata  celor care s-au nascut ,au trait pe aceste meleaguri, si au reusit sa-si  implineasca  menirea  ,chiar daca pentru unii  acest lucru s-a produs departe de casa parinteasca .
        Am sa ma folosesc de pilda celor trei site a marelui filosof Socrate care era vestit pentru pretuirea aratata fata de cunoastere si intelepciune ,am sa cern  acesta lucrare prin ele ,incercand astfel sa subliniez importanta unei monografii in orice comunitate.
      Cea dintâi sită este adevărul : aceasta lucrare respecta adevarul (istoric,cultural,geografic,etc); Adevarul este intotdeauna pur, direct, detasat de toate. El are o frumusete deosebita, deoarece este esenta vietii, a existentei, a naturii. Adevarul este religia intregii existente
      Numele adevarului este iubire,iubire pentru oamenii si pentru aceste locuri.
     Sa trecem acum la cea de-a doua sita,sita bunatatii.
    Imi pun intrebarea ,este acesta un lucru bun a scrie o carte despre locurile si oamenii printre care traiesti sau ai plecat, cu gandul de a reveni.
     Fara doar si poate ,meritul celui,celor care reusesc sa scrie o carte este incomensurabil,dar mai ales a celor care o dedica oamenilor dragi.
"Câte lucruri bune ne rămân a face! Şi câte lucruri bune ne sunt iară, ca să ne mângâie de cele rele. "
     Si ultima,sita folosintei.
     Cred ca e inutil a ne mai intreba daca ne este de folos o astfel de carte .
     De aceea am sa inchei cu cateva ganduri ale autorului primei schite monografice ,care spunea :
    "Odata cu hotararea de a trece la redactarea monografiei, au aparut o serie de framantari interioare ,de indoieli cu actiune contrara sub forma interogativa ,insa in cele din urma ...am datoria morala sa nu las sa fie date pierzaniei ori uitarii informatiile si documentele valoroase..."
   Ii  felicit deopotriva pe cei trei,  oameni mari care au un mare castig moral spre binele si in folosul comunitatii .
   La multi ani si la mai mare celor care au dedicat timp,au pus suflet in realizarea acestor lucrari deosebite dedicate localitatii POPESTI.
  
      


   
   
   
        
     

Niciun comentariu: